Einde rentevastperiode

Je sluit jouw hypotheek af tegen een bepaalde rente die voor een bepaalde tijd geldig is: 20, 10 of 5 jaar. Als die zogenaamde rentevastperiode afloopt, moet je opnieuw kiezen. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je aan denken?

Opnieuw kiezen

Jouw geldverstrekker is verplicht je ruim voor het einde van jouw renteperiode een nieuw voorstel te sturen. Je kunt dan opnieuw kiezen uit verschillende rentevaste periodes, elk met een eigen rentepercentage. Doorgaans gaat een korte periode gepaard met een lagere rente. Je kunt weer voor een zelfde renteperiode kiezen als voorheen, maar het mag ook een kortere of langere periode zijn. Ook een variabele rente is mogelijk. De rente staat dan niet vast, maar kan iedere maand stijgen of dalen.

Hoe hoog is de hypotheekrente?

De nieuwe hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de rentestand van dat moment. Ook kijkt de geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van jouw woning en de hoogte van jouw hypotheek. Is de waarde veel hoger dan jouw lening, dan kun je vaak een lagere rente krijgen. Is het verschil tussen de waarde van jouw woning en de hypotheek klein, of ligt de waarde zelfs lager? Dan betaal je doorgaans een wat hogere rente.

Gevolgen voor uw maandlasten

Als jouw rente in de nieuwe periode lager ligt, gaan jouw woonlasten omlaag. Is de rente hoger, dan stijgen jouw woonlasten. Toch is dit niet het hele verhaal. Want als je minder hypotheekrente betaalt, wordt ook jouw belastingvoordeel kleiner. Er valt dan immers minder hypotheekrente af te trekken. Andersom heb je met een hogere hypotheekrente een groter belastingvoordeel.

Nieuw voorstel accepteren?

Wil je weten of het nieuwe voorstel van jouw geldverstrekker interessant is voor je? Neem dan contact met ons op. Wij kijken kritisch naar het aanbod en gaan na of er alternatieven zijn. Ook bespreken we welke rentevaste periode je het beste kunt kiezen. Wij kijken dan naar jouw maandlasten maar ook naar de gevolgen voor jouw inkomstenbelasting. Ten slotte gaan we na of er andere aanpassingen op de hypotheek wenselijk zijn.

Tussentijds oversluiten?

Stel: je bent nog niet aan het einde van jouw rentevaste periode, maar toch wil je jouw hypotheek oversluiten, omdat de hypotheekrentes die nu aangeboden worden veel lager zijn dan de rente die je op dit moment betaalt. Waar moet je dan rekening mee houden?
Als je overstapt voor het einde van jouw rentevaste periode moet je een boeterente betalen. Hoe hoog die boeterente is, hangt af van het verschil tussen jouw huidige en de nieuwe rente en van de tijd die rest tot het einde van jouw renteperiode. Je mag de boeterente overigens wel aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Rentemiddeling

Veel banken bieden tegenwoordig rentemiddeling aan. Je sluit dan de hypotheek over, zonder een boete te betalen. In plaats daarvan betaal je niet de laagste rente, maar iets meer. Dat levert de bank op termijn evenveel op als de boeterente die je had betaald wanneer je de laagste rente had gekregen. De boete wordt als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Maar jouw woonlasten liggen wel (een stuk) lager.