Nationale Hypotheek Garantie

Je kunt jouw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is jouw hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Het verschil kan rond de 0,6 procentpunt zijn. Dit kan je honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer je gedwongen bent jouw woning te verkopen en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als je NHG hebt kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

  • Jouw persoonlijke situatie is veranderd, doordat:

o jouw relatie is beëindigd of
o je niet-verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt geraakt bent of
o jouw partner is overleden.

  • Je kunt jouw hypotheek niet meer betalen door de verandering in jouw persoonlijke situatie.
  • Je doet er alles aan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
  • Je hebt de woning in een goede staat gehouden.
  • Je hebt een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.

Borgtochtprovisie

Voor een hypotheek met NHG betaal je wel een borgtochtprovisie: die is op dit moment 1% van de hypotheek.

Maximum hypotheek

Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum. Schaf je een woning aan waarvoor je energiebesparende maatregelen gaat treffen, dan ligt de NHG-grens bij een hypotheek van €259.700,- waarmee je een koopsom van €245.000,- + 6% aan bijkomende kosten financiert. Ga je geen energiebesparende maatregelen treffen, dan ligt de NHG-grens bij een hypotheek van €247.450,- voor een koopsom van €245.000,- + 1% aan bijkomende kosten. De bedragen gelden per 1 januari 2017.

NHG en verbouwing

Je kunt ook NHG krijgen voor een lening die je gebruikt om jouw woning te verbouwen. Hier vindt je alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.