Overwaarde hypotheek

De overwaarde op een woning is het verschil tussen de verkoopprijs en de schuld (hypotheek) die op de woning rust. Deze overwaarde kan je inbrengen bij aankoop van jouw nieuwe woning. Indien je ervoor kiest dit niet te doen, is het bedrag dat je niet inbrengt niet aftrekbaar voor de hypotheekrenteaftrek.

Benutten van de overwaarde

Zoals eerder vermeld is een tweede hypotheek mogelijk wanneer je voldoende overwaarde hebt opgebouwd. De rente van de tweede hypotheek is echter alleen aftrekbaar indien je het extra bedrag gebruikt voor de verbouwing of verbetering van jouw woning.
Als je de overwaarde wilt besteden aan zaken die niets met jouw huis te maken hebben dan kan een krediethypotheek of hypothecair krediet een passende leenvorm zijn.

Oversluiten van hypotheek

Hierbij wordt een nieuwe hypotheek afgesloten die wordt gebruikt om de bestaande hypotheek in één keer af te lossen. Ook hier is sprake van eventuele overwaarde om vrij over te beschikken, maar ook hier geldt dat het doel van de besteding van de vrijgekomen gelden bepalend is voor het al dan niet mogen aftrekken van de hypotheekrente.
Laat je dus goed informeren voordat je een besluit maakt inzake jouw overwaarde. Wij helpen je graag bij het nemen van de juiste beslissing.