Caravanverzekering

Met zo’n 480.000 caravans heeft ons land de grootste ‘sleurhuttendichtheid’ in Europa. Trek je er ook graag op uit met de caravan? Check voor je vertrekt of alles in orde is en zorg voor een goede verzekering.

Standaard of uitgebreid

Je kunt kiezen voor een standaard- of voor een uitgebreide dekking van de caravanverzekering.

Een standaard caravanverzekering vergoedt:

  • Schade aan caravan, voortent en/of aanbouw door brand, ontploffing, zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting), diefstal, inbraak en storm.
  • Schade aan de inboedel (meestal).
  • De kosten van hulpverlening zoals het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan.
  • Rechtsbijstand (meestal).

Een uitgebreidere verzekering vergoedt daarnaast:

  • Schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.
  • Schade die wordt veroorzaakt door een onzekere gebeurtenis.

Hagel

Schade ontstaan door een hagelbui is niet vanzelfsprekend meeverzekerd bij een caravanverzekering. Soms geldt voor hagelschade een hoger eigen risico, soms kan het alleen verzekerd worden als jouw caravan een hagelbestendig dak heeft, soms moet je het risico van hagelschade apart verzekeren.

Vergoeding: nieuwwaarde of dagwaarde

De caravan is gedurende een bepaalde periode na aanschaf tegen nieuwwaarde verzekerd. Na een periode van vaste afschrijving is de caravan tegen dagwaarde verzekerd. Er bestaan veel verschillende termijnen waarbinnen verzekeraars nog de nieuwwaarde vergoeden (soms zelfs tot tien jaar). Lees de polisvoorwaarden als je wilt weten welke termijnen jouw verzekeraar hanteert.

Aansprakelijkheid

Schade die je met jouw caravan bij anderen veroorzaakt door een aanrijding is via de WA-verzekering van jouw auto geregeld of – als je de schade buiten het verkeer veroorzaakt – via jouw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Diefstal

Diefstal van de caravan is alleen gedekt als aan speciale preventie-eisen is voldaan. Denk daarbij aan een disselslot en/of gedemonteerde wielen.

Slecht onderhoud

Bij slecht onderhoud van jouw caravan loop je het risico dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Laat jouw caravan voor je vakantie dus goed checken.

De premie

De premie hangt af van het type caravan, het bouwjaar en de gekozen dekking. Vaak geldt er een eigen risico. Voor hagelschade kan een hoger eigen risico gerekend worden.

Stacaravan of kampeerauto

Heb je een stacaravan met een bijgebouwtje en een tuin? Ook die zijn uitstekend te verzekeren. Vraag ons naar de mogelijkheden. De caravanverzekering is niet geschikt voor kampeerauto’s. Daarvoor heb je een kampeerautoverzekering nodig.

Zakelijk gebruik of bewoning van de caravan

De caravanverzekering geldt alleen als je de caravan zelf gebruikt voor recreatie. Als je caravans verhuurt of als je permanent in de caravan woont, heb je een andere verzekering nodig. Vraag ons naar de mogelijkheden.