Fietsverzekering

Fietsverzekering

Steeds meer mensen kiezen voor een kwaliteitsfiets of een fiets met trapondersteuning. Ook de speed-pedelec wint aan populariteit. Welke fiets je ook kiest, zorg ervoor dat hij goed verzekerd is.

Waarvoor ben jeverzekerd?

je kunt jouw fiets, e-bike of speed-pedelec verzekeren voor:

  • Aansprakelijkheid (alleen speed-pedelec)
  • Diefstal
  • Schade door bijvoorbeeld vallen of een aanrijding

De verzekering heeft vaak een wereldwijde dekking en kan ook hulpverlening regelen. Bij diefstal moet je aangifte doen bij de politie en de twee originele sleutels inleveren.

WA

E-bike

Hoewel de elektrische fiets officieel een motorvoertuig is, hoef je hiervoor geen WA-verzekering af te sluiten. jouw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren sluit schade veroorzaakt met een motorvoertuig in principe uit, maar voor de elektrische fiets wordt vaak een uitzondering gemaakt. Wij zoeken graag uit of dat ook zo is bij jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Fiets met hulpmotor

Plaats je een hulpmotortje op jou fiets of mountainbike? De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) heeft nog geen type-goedkeuring verleend voor dergelijke voertuigen. Je mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden en kunt voor deze fiets geen WA-verzekering afsluiten. En hij is ook niet verzekerd op jouww Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP).

Speed-pedelec

De speed-pedelec is een snelle e-bike die tot 45 kilometer per uur kan behalen. Sinds 1 januari 2017 wordt de speed-pedelec als bromfiets beschouwd en per 1 juli 2017 is een geel bromfietskenteken verplicht. Je moet zich bovendien aan de regels voor bromfietsen houden. Dat betekent dat je minstens 16 jaar oud bent en een rijbewijs voor bromfiets of auto heeft. Ook is een helm verplicht, maar dat mag een gewone fietshelm zijn.
Ten slotte: voor een speed-pedelec moet u een WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren je daar graag over.

Premie

De premie van de fietsverzekering hangt af van:

  • De dekking die je gekozen hebt
  • De nieuwwaarde van de fiets
  • Of er een anti-diefstalchip op de fiets zit
  • De regio waar je woont

Vooruitbetalen of niet?

Er zijn fietsverzekeringen waarbij je de premie voor de hele looptijd (vaak 3 of 5 jaar) vooruit betaalt en verzekeringen waarbij je de premie per maand of (half)jaar afrekent. De eerste variant is goedkoper, maar bij de tweede heb je een voordeel als de fiets binnen korte tijd gestolen wordt. Je hebt dan nog maar weinig premie betaald, maar krijgt wel een volledige vergoeding.

Hogere premies door diefstal

De schadelast van fietsverzekeraars is sterk gestegen vanwege een sterk toegenomen aantal gestolen elektrische fietsen. En dat heeft tot gevolg dat de premies voor e-bikeverzekeringen omhoog gaan. Wil je af van jouw dure e-bikeverzekering? Wij gaan voor jou op zoek naar een goede en betaalbare verzekering.